Mark

BURKELEY HOUSE
HASTINGS-ON-HUDSON, NY



The Burkeley House is one of a series of projects that addresses the implementation of new sustainable building strategies into suburban homes. As a typology, these projects offer opportunities for adaptive reuse solutions in aging structures. This particular house, built in 1971, is indicative of the building stock that dominates New York City’s outlying villages from this period.

The Burkeley House is sited atop a low-sloped hillside, above neighboring homes. The property overlooks open athletic fields to the immediate West and is nested alongside a woodland park to the North. New windows offer long views to both the east and west and allows horizontal light into the house.

The project brief includes a new building envelope, interior alterations and a new second floor addition. Passive cooling strategies draw air vertically through the three levels of the building to reduce summer cooling demands.


PROJECT TEAM:
Mike Jacobs, Biayna Bogosian, Mitchell Bush, Leopold Lambert.